εκπαιδευση Ράτσα: κουρτσχααρ

Ερώτηση: 

Καλημερα εχω δυο κουρτσχααρ θηλυκα περιπου εναμιση μηνων.Ποτε να ξεκινησω τη βασικη εκπαιδευση και ποτε εκπαιδευση κυνηγιου;
Και αν μπορω και με τα δυο μαζι ή το καθενα ξεχωριστα!ευχαριστω πολυ!!

Ράτσα: 
κουρτσχααρ
Απάντηση: 

Καλημέρα φίλε μου
Καταρχάς το πιο σημαντικό από όλα είναι ο απογαλακτισμός είσαι ο ίδιος εκτροφέας των δύο κουταβιών που αναφέρεις τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον τα κουτάβια είναι μαζί με την "μαμά". Αν πήρες τα κουτάβια από άλλον εκτροφέα θα πρέπει να σου πω πως έχεις κάνει ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτός που σου τα έδωσε δεν είναι καθόλου καλός επαγγελματίας .Ίσως ακούγομαι λίγο αυστηρός πάνω σε αυτό αλλά το κάνω γιατί ΠΡΕΠΕΙ ένα κουτάβι ανεξαρτήτου ράτσας να μένει με την μητέρα του 8 εβδομάδες. Ο πρόωρος απογαλακτισμός το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει σκύλους με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς.
Όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης (βασικής και κυνηγιού), αυτή θα πρέπει να ξεκινά περίπου στον 7ο μήνα, εκτός από τις ασκήσεις κροτοφοβίας που καλό είναι να ξεκινούν από τον 4ο μήνα περίπου. Επίσης καλό θα ήταν να μην εμπλέξεις ακόμα θηράματα (συνήθως μικρά ορτύκια) γιατί ο σκύλος είναι μικρός και θα το συνδυάσει πολύ ως παιχνίδι. Σαφώς η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ευχάριστη αλλά θα πρέπει να αποτυπωθεί από τον σκύλο ως εργασία και όχι ως παιχνίδι. Φυσικά από τον 2ο έως τον 7ο μήνα θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση κοινωνικοποίησης του κουταβιού με άλλους σκύλους, κατοικίδια (αν υπάρχουν) αλλά και την οικογένεια, ώστε να μην εκδηλώσει μια φοβική συμπεριφορά.
Η καλύτερη μέθοδος σ' αυτή την περίπτωση είναι η εκπαίδευση να γίνεται ξεχωριστά αλλά η συνεδρία του ενός κουταβιού καλό είναι να παρακολουθείται από το άλλο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τον σκύλο να απομνημονεύει καλύτερα την άσκηση μέσω της μίμησης.

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Θανάσης Μακρής